Slik installerer du Bluetooth på datamaskinen

Antall ulike digitale enheter vokser hver dag. Mange av dem kan og skal samhandle med hverandre. Noen gjør det ikke så ofte, resten er nødvendig nesten konstant tilkobling for utveksling av informasjon, filer, kommandoer. Den vanligste og høyhastighetsprotokollen for en praktisk og viktigst trådløs forbindelse er Bluetooth-protokollen.

Hvis enheten ikke har en innebygd Bluetooth-modul, kan du bruke alternative tilkoblingsalternativer.

Denne protokollen er i dag utstyrt med alle smarttelefoner, tabletter, bærbare datamaskiner, nesten alle TVer, multimediasentre, høyttalere og til og med noen typer kjøkkenapparater. Det er derfor å effektivt jobbe og administrere ulike gadgets i hjemmet eller kontoret, du må kanskje installere Bluetooth på datamaskinen. Vi vil snakke om hvordan du velger en Bluetooth-adapter for datamaskinen, samt hvordan du installerer Bluetooth på PCen.

Hva kan Bluetooth være nyttig for?

Bluetooth-teknologi er det vanligste trådløse dataoverføringssystemet etter Wi-Fi-protokollen. Mens Wi-Fi brukes mer til å organisere lokal trådløs tilgang til Internett, har Bluetooth vist seg å være den mest effektive måten å utveksle informasjon på kort avstand.

Utvalget av mottakere og sendere som opererer under denne protokollen øker gradvis, men så langt overstiger det ikke 60 meter. Teknologien kan brukes til å overføre filer, motta og overføre lyd, sende og motta kommandoer av ulike slag. Ved å koble til en datamaskin og en annen enhet ved hjelp av denne protokollen kan du for eksempel enkelt administrere det interne minnet til smarttelefoner, ta klare bilder fra kameraet, styre TVen, koble til trådløse høyttalere eller hodetelefoner til en PC, og så videre.

Adaptertyper og tips for å velge dem

Mens et stort antall moderne enheter først slippes ut med en forhåndsinstallert Bluetooth-modul, forblir Windows-baserte PCer utstyret minst utstyrt med slike moduler. Hovedårsaken er at de fleste datamaskiner er samlet fra forskjellige komponenter, og oftest må en adapter med støtte for denne dataoverføringsprotokollen installeres separat.

Bluetooth-adaptere er av to typer: internt (hovedkort) og eksternt (plug-in USB-"whistles", visuelt lik en klassisk USB-flash-stasjon). Hvis datamaskinen ikke har en lignende kanal for kommunikasjon med eksterne enheter, men du føler behov for det, kan du separat kjøpe en ekstern adapter. Selv en nybegynner kan installere, koble til og konfigurere den. Vi beskriver nedenfor hvordan du velger en slik enhet og hvordan du kobler den til en PC.

Når du velger en Bluetooth-adapter for datamaskinen, anbefaler vi at du tar hensyn til flere viktige parametere. En av de viktigste er rekkevidden til det trådløse signalet. Avhengig av hvor langt fra PCen det er eller kan være enheter som må kobles til, velger du en adapter med et passende område. Maksimal avstand hvor adapteren kan opprette en forbindelse med enheter, avhenger direkte av den versjonen av Bluetooth-protokollen som den støtter. Jo høyere indeksen for denne versjonen, desto større rekkevidde.

Vær også oppmerksom på de ekstra funksjonene til adapteren og dens funksjonalitet. Hvis du for eksempel trenger en tilkobling til lydenheter, hodetelefoner eller høyttalere, støtter adapteren A2DP-protokollen. Den er spesielt utviklet for å overføre lyd av høy kvalitet, men støttes ikke av alle adaptere.

Funksjoner av Bluetooth-versjoner og tilleggsfunksjoner

Med den gradvise utviklingen og forbedringen av Bluetooth-protokollen fortsetter selskapet å utvikle denne teknologien å frigjøre nyere og mer avanserte versjoner. Når du velger en adapter, bør du definitivt være oppmerksom på protokollversjonen som støtter det. Jo høyere denne verdien, jo større funksjonalitet, rekkevidde og energieffektivitet av adapteren.

Den maksimale versjonen til dags dato har en indeks på 4, 1 og lar deg etablere en stabil forbindelse med enheter som ligger innenfor en radius på 60 meter. Denne versjonen har det mest økonomiske systemet for energibruk, noe som er svært viktig når det er koblet til mobilenheter som opererer på batteristrøm. Viktige fordeler med de nyeste Bluetooth-versjonene er den gradvis økende dataoverføringshastigheten og automatisk gjenoppretting av en tapt forbindelse.

Hvis du har kjøpt en adapter som støtter den mest oppdaterte versjonen av protokollen, og det tilsvarende programmet for kommunikasjon med en bestemt enhet er installert på en Windows-PC, øker Bluetooth-funksjonaliteten merkbart og kan brukes til en rekke formål. Programmet for tilkobling til en smarttelefon eller nettbrett vil tillate deg å koble Windows og IOS eller Android trådløst til å overføre bilder og få tilgang til Internett. Et program som er kompatibelt med lydanlegget, lar deg slå på musikken, styre avspillingen og volumet.

Hvis leiligheten din er utstyrt med et "smart home" -system, er det et spesielt program som lar deg justere lysstyrken på belysningen eller for å slå på ulike husholdningsapparater eksternt. Funksjonaliteten som du vil ha når du bruker denne dataoverføringsteknologien, er bare begrenset av antall enheter i hjemmet ditt eller kontoret og støtter Bluetooth-tilkobling.

Hvordan velge riktig adapter

Basert på all informasjon som er beskrevet ovenfor, kan du trekke flere konklusjoner som vil hjelpe deg å gjøre det riktige valget og kjøpe en Bluetooth-adapter som passer best for dine behov. Hvis du trenger å utstyre støtten til denne protokollen med en stasjonær PC, vil både et internt kort og en ekstern USB-adapter fungere.

Vær oppmerksom på at den interne versjonen kan være kraftigere og i stand til å betjene en bredere radius enn den eksterne "fløyte". Før du kjøper, sjekk dette punktet. Når det gjelder de andre parameterne, er det ingen spesiell forskjell mellom interne og eksterne løsninger. Deres design- og tilkoblingsmetode vil ikke påvirke prosessen med å sette opp Bluetooth i Windows, og de vil heller ikke påvirke hastigheten på dataoverføringen.

Koble til og konfigurere

Når adapteren er valgt og kjøpt, gjenstår det å gjøre de nødvendige innstillingene for Windows og datamaskinen for å aktivere dataoverføring, samt å finne og koble til alle nødvendige enheter. Uansett produsenten av denne PC-komponenten, etter den første tilkoblingen eller omstart, anerkjenner Windows automatisk hvilken type ny enhet, produsent, som laster ned og installerer den nødvendige driveren, som lar deg slå på Bluetooth. Det tillater deg bare å finne gadgets og koble til dem. Noen av dem kan kreve at du oppgir en sikkerhetspennekode for å bekrefte forbindelsen. I Bluetooth 4.1 er standard passordet "0000" (fire nuller). Men etter at tilkoblingen er etablert, trenger du et program som lar deg jobbe med den tilkoblede enheten.

På nettsiden til produsenter av noen av disse adapterene kan det inneholde et proprietært program som aktiverer hovedfunksjonene til denne komponenten av PCen. For å koble til bestemte gadgets (smarttelefoner og nettbrett), må du kanskje ha et program eller et verktøy fra produsenten av enhetene selv for å kunne bruke funksjonaliteten til det fulle.

For eksempel, for å aktivere synkronisering av kontakter mellom telefonen og Windows, trenger du et program utgitt av produsenten av telefonen din. For å kunne bruke mobilt internett på datamaskinen din, som modemet ditt aksepterer fra smarttelefonen eller nettbrettet, må du kanskje endre drivere på PC-nettverkskortet. For å avklare alle funksjonene til enhetene dine og installere spesialisert programvare, besøk produsentens offisielle nettsider.

Resultatet

Hvis du ennå ikke har installert en Bluetooth-adapter i datamaskinen, anbefaler vi definitivt å tenke på å kjøpe en. Med det kan du kvitte deg med mange kabler og forenkle forvaltningen, bruken og konfigurasjonen av mange enheter allerede på kontoret eller leiligheten din.

Fortell oss i kommentarene hvorfor du bruker Bluetooth i hverdagen og hvilken adapter du valgte.